donderdag 9 augustus 2012

Wie zoekt, zal niet vinden


 "Je gaat voortdurend aan de waarheid voorbij, omdat deze te veel voor de hand ligt." 
 Ram Tzu, Wie zoekt zal niet vinden, 2003


De auteur doet de titel van dit zowel leerzame als vermakelijke boek alle eer aan met de onderstaande passage. Hij wijst daarmee op de oude oosterse wijsheid dat de waarheid je altijd meer nabij is dan je eigen halsslagader. Maar dat geloof je natuurlijk niet, opgevoed als je bent met de gedachte dat je voor alle waardevolle dingen in het leven moet zwoegen en zweten.

'Je bestudeert de bewegingen van de sterren. Je telt je ademhaling. Je reciteert je koosnaam voor God. Je raadpleegt tarotkaarten. Je goochelt met getallen. Je vast. Je gebruikt drugs. Je bestudeert heilige geschriften. Je spreekt met geesten. Je wringt je lichaam in allerlei bochten. Je trekt van goeroe naar goeroe. Je neemt deel aan trainingen en retraites. Je oefent je wezenloos. Je koopt het ene na het andere boek. Ram Tzu verzekert je: "Je bent pas waar je wezen moet, als je van dit alles genoeg hebt."

Mochten de ideeën van Ram Tzu ooit op grote schaal aanslaan, dan is het te hopen dat er ook voor spirituele leraren een re-integratietraject bestaat.

Van Happinez kalender, dinsdag 17 juli 2012.

Hoe herkenbaar. En dan moet ik ook denken aan Headspace waarop aangegeven wordt dat de blauwe heldere hemel er altijd is, soms alleen verscholen achter een wolkendek.
En dan wil ik toch zijn boek lezen, dat van Ram Tzu, figures...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten