woensdag 17 januari 2018

High on life!


Al heel lang wilde ik eens een aantal dagen vasten. Ik volg al bijna een jaar de ketogene leefstijl en ik baseer me daarvoor vooral op de informatie van Dr. David Perlmutter, een Amerikaans neuroloog die een aantal boeken schreef waarin hij ook het vasten bespreekt, o.a. in 'The Grain Brain - Whole Life Plan', maar ook de facebook-groep Ketogeen Nederland is voor mij een bron van informatie.

In november had ik al eens 24 uur gevast, gewoon om eens te ervaren hoe het mij zou bevallen en dat ging heel erg goed en gemakkelijk. Met het nieuwe jaar in aantocht had ik daarom besloten om in de eerste maand van het jaar 72 uur niet te eten. Drinken natuurlijk wel, want zonder drinken kun je niet, zonder eten gaat beter.

Op dinsdag 9 januari heb ik na mijn avondmaaltijd niet meer gegeten tot vrijdagavond 12 januari. De eerste dag ging prima en ook de tweede dag ging goed. Af en toe rommelde mijn buik wel wat, maar verder ging het heel voorspoedig. 
De derde dag heb ik als het meest bijzonder ervaren. Ik dacht dat ik tegen die tijd wel als een vaatdoek op de bank zou hangen en tot niet veel in staat zou zijn, maar niets was minder waar. Ik voelde me geweldig! Ik moest ook erg om mezelf lachen, want ik had regelmatig de neiging om wat te gaan eten, maar dan bedacht ik weer 'oh nee, ik ben aan het vasten.' Ik had het gevoel dat ik de hele wereld aan kon en ik had energie voor 10. Ik heb me wel rustig gehouden en ik voelde me heerlijk. High on life!
Tijdens het vasten treedt er autofagie op. In het kort komt het er op neer dat je lijf energie probeert te besparen door oude cellen op te ruimen. Op het moment dat je weer gaat eten, maakt je lijf weer nieuwe cellen aan. Dat is daarom het belangrijkste moment van het vasten. Je lijf heeft goede voeding nodig met een hoge voedingswaarde. 

Het vasten was voor mij een methode om mijn gezondheid te verbeteren. Nu ik het een keer 3 dagen heb gedaan, en het me zo goed is bevallen, wil ik het elk begin van een nieuw kwartaal doen. Aangezien ik niet heel veel vet op mijn lijf meedraag, vind ik 3 dagen meer dan genoeg. Het doel wordt dan ook al bereikt, dus langer vind ik ook niet nodig, want het geeft eveneens stress aan je lijf, dus niet te vaak en niet te lang. En ik vind eten ook veel te lekker om het langer niet te doen.

Naast de gezondheidsvoordelen heeft het vasten ook een belangrijke bijdrage geleverd aan mijn jaarthema 'Vreugdevol leven'. Het bereiken van het doel en de euforie van de derde dag hebben daar voor gezorgd.

Mocht je meer willen weten over vasten, dan is er op internet enorm veel informatie over te vinden. Onderstaande Ted Talk vind ikzelf een mooi begin.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten